Opdrachtgever
Erfgoed Delft
Opdracht
Conservering van meerdere materiaalcategorieën

Vestigia is in opdracht van Erfgoed Delft bezig met de conservering van enkele honderden metalen en gecombineerde objecten. In december 2022 is gestart met de eerste werkzaamheden: namelijk het fotograferen van de objecten. Naar aanleiding van een depotscan is gebleken dat veel vondsten (opnieuw) voor conservering in aanmerking kwamen. Een deel van de vondsten is al eerder geconserveerd, van deze eerder behandelde vondsten die opnieuw zijn geen corroderen worden eerst de aangebrachte beschermingslagen verwijderd door middel van verschillende ‘schoonmaakbadjes’. Alle ijzeren objecten, zowel eerder behandeld als nog onbehandeld, worden vervolgens in een straalcabine gereinigd, om alle corrosieplekken en dergelijke te verwijderen. Wanneer het ijzer schoon is, wordt dit in een speciaal badje gelegd om alle zouten te kunnen verwijderen. Dit kan enkele weken tot zelfs enkele maanden duren. Wanneer uit de testen blijkt dat de objecten geen zouten meer bevatten, worden deze verder afgewerkt. Dit betekent dat er diverse beschermingslaagjes worden aangebracht op het ijzer, zodat toekomstige corrosie en degradatie zoveel mogelijk worden tegengegaan.

 

Een zeer geconcretiseerd meslemmet. Deze concretie wordt verwijderd in de straalcabine (Foto: Vestigia 2022).

 

Bij de gecombineerde objecten is het altijd van belang dat deze uit elkaar worden gehaald, omdat iedere materiaalcategorie zijn eigen conserveringsbehandeling nodig heeft, zodat een object zo lang mogelijk goed blijft. Tussen de vondsten is bijvoorbeeld een aantal messen aangetroffen, met een ijzeren lemmet en een houten of ivoren heft. Deze worden dus verwijderd, zodat het organische heft en het ijzeren lemmet ieder hun meest geschikte conserveringsbehandeling kan ondergaan. Wanneer deze zijn afgerond, worden ze weer in elkaar gezet.

Een mes uit de collectie van Erfgoed Delft, uit elkaar gehaald t.b.v. conservering (Foto: Vestigia 2022).

 

Verder zijn er ook zeer veel koperen en loden objecten in de collectie van Erfgoed Delft die Vestigia mag behandelen. Deze worden voornamelijk onder de microscoop gereinigd met houten stokjes, scalpels of ander klein handgereedschap om zo nauwkeurig en voorzichtig mogelijk alle corrosie en viezigheid te verwijderen. Sommige objecten hebben wat meer aandacht nodig, omdat ze bijvoorbeeld sporen van actieve corrosie vertonen, zoals bronspest. Hier worden extra chemicaliënbadjes voor aangemaakt om dit te stoppen. Ook hier wordt na reiniging een laagje speciale was aangebracht om de vondsten te beschermen.

Munt met actieve corrosie uit de collectie van Erfgoed Delft (Foto: Vestigia 2022).