Archeologische vondst uit Vlijmen in Nationaal Glasmuseum Leerdam

In maart 2019 heeft Vestigia de restanten van het verdwenen kasteel Hongerenburcht in Vlijmen opgegraven. Het onderzoek heeft geresulteerd in een vrijwel complete plattegrond van de in oorsprong eind 13e of begin 14e eeuwse bakstenen woontoren en de nadien bijgebouwde woning en de deels ommuurde en omgrachtte hoftuin. Een deel van de aangetroffen funderingen was nog in goede staat waardoor zowel de woontoren als het 15e eeuwse woonhuis goed te reconstrueren zijn. Rond het midden van de tweede helft van de 16e eeuw stopt de bewoning van het complex. Gezien de grote delen muurresten en bouwelementen in de gracht en de grote hoeveelheid vondsten uit het derde kwart van de 16e eeuw daar tussen is het vermoeden dat de bewoners vrij plotseling met de afbraak van de woning zijn vertrokken.
In de gracht naast de woning is een grote hoeveelheid huisraad verzameld, waaronder veel kook- en tafelaardewerk, tafel- en keukenbestek en ook een zeer bijzonder gebruiksvoorwerp van glas. Het glazen voorwerp is voorgelegd aan glasspecialist Kitty Laméris die het voorwerp direct herkende. Het betreft een fabeldier gemaakt in de façon de Venise techniek. Van deze objecten zijn er slechts 12 bekend in de wereld, waaronder deze uit Vlijmen!
In de periode van 1 april tot en met 31 oktober 2022 was in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam de tentoonstelling ‘Glas als ijsbreker’ over schertsglazen. Schertsglazen zijn onderdeel van de drinkgewoontes uit de zestiende en zeventiende eeuw: glazen die de drinker verrassen en in het samenzijn fungeren als ijsbreker. De tentoonstelling was daarmee een beleving van de zintuigen. De unieke vondst uit Vlijmen was opgenomen in deze presentatie, wat heeft geresulteerd in een publicatie over schertsglazen.
Link naar de publicatie: Walburg Pers