Vestigia werkt mee aan de onderwateropgraving Burgzand-Noord 9


De onderwateropgraving van het scheepswrak ‘Burgzand Noord 9’ nabij Texel is op 5 juni hervat. Het onderzoek concentreert zich de komende twee maanden op het achterschip. Het scheepswrak is vermoedelijk een straatvaarder uit het midden van de 17e eeuw die handel dreef met het Middellandse zeegebied. Het onderzoek vindt plaats in een samenwerkingsverband van Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie, de RCE, Museum Kaap Skil, Baars-CIPRO en studenten van Universiteit Leiden, Saxion Deventer.

Het scheepswrak ‘Burgzand Noord 9’ (BZN 9) ligt in het Rijksmonument nabij Texel in de Waddenzee, waarin nog meer scheepswrakken gelegen zijn. Natuurlijke erosie is een grote bedreiging voor het behoud van cultureel erfgoed onder water. Stroming, paalworm en bacteriële werking zijn enkele van de factoren die zorgen voor een snelle degradatie van vindplaatsen die op of boven de waterbodem uitsteken. Een van de wrakken waarbij dit proces goed zichtbaar is, betreft de Burgzand Noord 9. Ondanks eerder aangebrachte bescherming, blijkt dit onder de huidige condities niet genoeg voor het scheepswrak.

Op de afbeelding zijn touwen te zien die bij de vorige campagne zijn aangetroffen. De touwen zijn gevonden op het voorschip van de BZN 9. Deze maakten deel uit van de reserve materialen voor o.a. de tuigage (Beeld: ©RCE).

Via Vervolg-opgraving-burgzand-noord-9-van-start, is meer te lezen over dit project. Onder meer een blog van de RCE over de voortgang en een link naar de eerder behaalde resultaten zijn hier te vinden.