Verhalen van Vestigia – Willem Jongbloed


Eerder hebben we bericht dat Vestigia in het Jubeljaar het personeel in het zonnetje gaat zetten. Immers, archeologie is mensenwerk en de vakkunde en de passie van onze specialisten zijn bepalend voor het succes van Vestigia. Vandaag beginnen we onze serie met Willem Jongbloed.

Deze enthousiaste, nuchtere metaalspecialist en conservator vergankelijke materialen woont in het naar eigen zeggen prachtige Lunteren. Hij omschrijft zichzelf als iemand die graag anderen de kneepjes van het vak leert, en tegelijk ook graag van anderen leert. In zijn dubbelfunctie van veldarcheoloog/metaaldetectiespecialist en conserveringsspecialist krijgt hij daar bij Vestigia prima de ruimte voor. Begonnen als stagiair, is hij zich na zijn afstuderen binnen Vestigia verder gaan ontwikkelen als metaal- en conserveringsspecialist. Binnen de afdeling Conservering werkt hij nauw samen met Nicole. Samen geven zij de afdeling inmiddels handen en voeten, waarbij zij veel van elkaar leren en ze tegelijk de andere collega’s en stagiairs de fijne kneepjes van conserveren en de omgang met vergankelijke archeologische materialen leren. Vestigia is voor hem een bedrijf waar zijn talenten opgemerkt en gewaardeerd worden. Hij waardeert de open structuur binnen het bedrijf.

De meeste energie krijgt Willem van het veldwerk en de speurtocht met zijn detector naar metaalvondsten. Hij kan zich volledig in het zoeken verliezen. Hij is ook al ruim 15 jaar actief als amateur metaaldetectorist, maar het zoeken en speuren binnen archeologische context heeft echt zijn hart gewonnen – naast zijn vrouw, die hij zijn mooiste vondst ooit noemt. Als we daarna doorvragen naar zijn mooiste archeologische vondst of ontdekking noemt hij bijna zonder adem te halen wel twintig vondsten, die allemaal bijzonder waren. Hij kan niet kiezen: zijn het de bijna 1100 metaalvondsten in twee weken tijd in Nijmegen, de Romeinse fibulae bij Tuil, of de munten en vroegmiddeleeuwse bronzen vezelkam uit Werkhoven? Zijn enthousiasme spreekt boekdelen.

 

Om Willem ook op een persoonlijk vlak nog wat beter te leren kennen hebben we hem nog een paar vragen voorgelegd:

 

·       Waar kunnen we je het hardst mee aan het lachen maken?

Mij kun je het hardst aan het lachen maken als je een lekker dampend bord patat voor me op tafel zet. Vooral na een dag hard werken in de buitenlucht gaat dat er bij mij iets te makkelijk in.

 

·       Welke uitspraak zegt alles over jou? Ook hier kan Willem eigenlijk niet kiezen:

–          Als je kan werken ga je werken, stilzitten is ook niets an!

–          Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

–          Heb je de opslaglijsten aangepast?

–          Nog mooie metaaltjes gevonden?

–          Heerlijk in die klei, nu nog wat signaaltjes!

–          Als het niet gaat hoe het moet, moet het maar zoals het gaat!

 

·       Welke dingen in je dagelijks leven maken je gelukkig?

De dingen waar ik gelukkig van wordt zitten vooral in het kleine van elke dag. Elke dag brengt weer wat nieuws. We vinden vaak dingen al snel vanzelfsprekend maar als we goed nadenken is alles toch heel bijzonder. Ik hou van buiten bezig zijn en van de natuur.

 

·       Welk boek/serie/film zou je iedereen aanraden en waarom?

Ik kijk al een hele poos de serie Time Team. Vooral voor archeologie- studenten zou dit ook interessant kunnen zijn (vrij toegankelijk op YouTube). Zelf ben ik in mijn vrije tijd vooral buiten en zit ik niet in de boeken en ben ik niet aan schermen gekluisterd. Ik zou iedereen aanraden om eens een mooie wandeling te maken in het bos of op de heide, ik denk dat we daar erg van opknappen.