Verhalen van Vestigia – juli 2023


Welkom bij deze (hopelijk) maandelijkse update over het wel en wee bij Vestigia. Middels dit schrijven vertellen we jullie de verhalen van ons bedrijf en zullen we jullie op de hoogte houden van de projecten die wij uitvoeren. Deze maand onder meer een update van onze conserveringsafdeling en de start van de opgraving in Veldhoven.

 

Uitgelicht:

De afgelopen maanden zijn we betrokken bij een groot Conserveringsproject Erfgoed Delft. Nicole en Willem conserveren objecten die gevonden zijn in de rijke opgravingsgeschiedenis van Delft. Het project is gestart met 1500 metalen voorwerpen. Na deze fase zullen ook 5000 stukken leer worden geconserveerd. Textiel, ivoor, hout en glas zullen daarna ook onder handen worden genomen door specialisten. Om het publiek op de hoogte te houden van de voortgang van het project is een website opgesteld waar door de verschillende partners iedere maand een blog wordt opgesteld. Deze maand was dat onze eigen conservator in opleiding en metaaldetectiespecialist, Willem Jongbloed:

Een duit in het zakje doen

 

De meeste mensen kennen de uitspraak ‘een duit in het zakje doen’. Dit begrip vind zijn oorsprong bij de rondgang van collectezakken in de kerken. De duit had een kleine nominale waarde en was in de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw in omloop in de Nederlanden.  Lees het volledige verhaal hier.

 

Onder dit verhaal is nog een bijdrage van Nicole en Willem samen te vinden: Een Spijker op zijn kop! En een bijdrage van Carola Nooijen (Gravers gezocht!) over de hoefijzers uit de Huyterstraat. Over welk voorwerp zullen Nicole of Willem volgende keer een blog schrijven? Misschien wel een van deze twee:

Objecten uit Delft

 

Projecten deze maand:

Veldhoven: Na het vorige maand afgeronde proefsleuvenonderzoek, is deze maand de opvolgende opgraving gestart in Veldhoven Djept. In totaal wordt zo’n 1,9 ha opgegraven. Het gaat om een middeleeuws nederzettingsterrein, waar tot nu toe al ca. 8 gebouw structuren en 5 waterputten zijn aangetroffen (zie hieronder een paar sfeer plaatjes). Het terrein is voor de veiligheid en de voortgang van het onderzoek afgezet, maar in september zal waarschijnlijk een open dag worden georganiseerd. Houd onze website en die van Veldhoven in de gaten voor meer nieuws hierover.

Sfeerimpressie Veldhoven

Overigens graven we hier niet alleen op, maar we zorgen ook voor de plaatselijke dieren populatie. Dit baby egeltje liep verdwaasd rond midden op de weg. We hebben ‘Snuitje’ verzorgt en weer naar de juiste plek geholpen.

Rachel en Snuitje

 

Vlieland: Deze maand kon je ons ook in Vlieland vinden waar we in samenwerking met Saricon een archeologisch vooronderzoek met verschillende technieken aan het uitvoeren zijn ten behoeve van het dijkversterkingsproject. Ferry den Oever van Saricon berichtte daar al eerder over op LinkedIn. Onze Florens en stagiair Guus voerden een booronderzoek ter aanvulling van de resultaten op zoek naar mogelijk historische bebouwing.

Onderzoek Vlieland

 

In Werkhoven hebben we een sanering begeleid met de nodige persoonlijke bescherming (zie onze Daniel op de foto). Bij de sanering zijn nederzettingsresten aangetroffen en vondsten gedaan die dateren in de IJzertijd/ Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwetijd. Onder vondsten ook een stuk waar de dieren weer van zich laten spreken. Op de foto een mooie dakpan met kattenpootjes. Daarnaast is ook een greppelsysteem aangetroffen dat aansluit bij het systeem dat bij de naastgelegen opgraving eerder dit jaar is aangetroffen. In een van de greppels zat een beenderkuil waarin botten zaten van twee paarden en middeleeuws aardewerk.

Daniel in Werkhoven

 

 

Daarnaast zijn we ook druk in de weer met minder fotogenieke projecten zoals verwachtingskaarten en beleidstrajecten. Voor de gemeenten Vlieland, Lelystad en Leiderdorp ontwikkelen wij momenteel nieuwe beleidskaarten en bijbehorend beleid. We helpen de gemeenten met een stap richting de overgang naar de Omgevingswet. Ook worden bijna aan de lopende band bureauonderzoeken uitgevoerd. In een volgende update zullen we ook deze projecten in het zonnetje zetten.

 

 

 

Ander nieuws:

·         Stiekem eigenlijk al in juni, maar om hem toch nog even in het zonnetje te zetten: Ralf Schrijvers werkt al 20 jaar bij Vestigia en dat hebben we gevierd met een borrel. De bedoeling was een super geheime borrel, maar de afspraak bleek openbaar in al onze agenda’s te staan. Gelukkig had hij geen nieuwe afspraken te plannen, anders was de verrassing mislukt. We zijn erg blij met zijn werk en persoon. Gefeliciteerd, Ralf met deze mijlpaal. Op naar de volgende!

Wilfried en Jeroen zetten Ralf in het zonnetje

·         Sinds deze maand is ons team versterkt met twee Trainees, namelijk Rianne Averink en Megan Berkouwer. We zijn erg blij met hun komst en verwelkomen hen op deze wijze bij ons bedrijf.

·         Vanaf 8 juni is in Waterlandsmuseum De Speeltoren een expositie geopend over de Sluis die in november 2021 is aangetroffen bij de bouw van een nieuw gemaal in Monnickendam. De archeologen waar naar verwezen wordt in de tekst en in het filmpje waren wij! We zijn momenteel volop bezig met de uitwerking van dit project.